woensdag 23 november 2011

'Draconische' antipiraterijwet saboteert DNSSEC

Een vergaand Amerikaanse wetsvoorstel voor auteursrecht bedreigt de invoer van het beveiligde internetadresboek DNSSEC. De SOPA-wet grijpt namelijk in op DNS.

De bedreiging die SOPA (Stop Online Piracy Act) vormt voor het internet op technisch niveau wordt toegelicht in een officiƫle protestbrief tegen dat wetsvoorstel. Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut Sandia waarschuwt het Congres voor de impact van SOPA. Niet alleen websites en isp's, maar heel het internet dreigt de dupe te worden.

Antipiraterijwet ook nutteloos

Sandia heeft een technische inschatting gemaakt van dat wetsvoorstel. De computerexperts van dat lab hebben de in SOPA voorgestelde DNS-filtering (domain name system) onderzocht. Zij menen dat die maatregelen "waarschijnlijk geen effect hebben", schrijft directeur Leonard Napolitano van de Sandia-onderzoekslaboratoria in zijn brief (ingebed onderaan dit artikel).

Hij stelt verder dat het filteren of omleiden van DNS-verkeer de cybersecurity bedreigt van zowel de Verenigde Staten als de gehele wereld. Die "negatieve impact" geldt ook voor de werking van het internet als geheel. Cybercriminelen zetten DNS-omleiding namelijk al in voor kwaadaardige doeleinden. Het huidige DNS wordt daarom vervangen door het beter beveiligde DNSSEC, dat man-in-the-middle aanvallen moet voorkomen.

Goedkope workarounds

De Sandia-wetenschappers concluderen dan ook dat SOPA een flinke vertraging betekent voor de wereldwijde invoering van DNSSEC. Een onderzoeker heeft de DNS-filtering in het wetsvoorstel getypeerd als een 'whack-a-mole' aanpak, aldus Sandia. Dit zal gebruikers en websites die auteursrechten schenden simpelweg ertoe aanzetten goedkope workarounds te gebruiken, stelt computerwetenschapper Napolitano.

In de brief verwijst hij ook naar een technisch rapport van mei dit jaar, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Daarin hebben internetexperts, waaronder DNS-onderzoeker Dan Kaminksy, al de noodklok geluid over DNS-censuur in een eerder wetsvoorstel (PROTECT-IP) tegen piraterij.

Bron: webwereld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten