donderdag 1 maart 2012

Schrikkeljaarbug vloert Microsoft-cloud Azure

Microsoft's clouddienst Windows Azure lag plat omdat het was gestruikeld over schrikkeldag, 29 februari. Deze schrikkeljaarbug plaagt computersystemen al tientallen jaren.

De grootschalige en wereldwijde storing van Microsoft gehoste OS-platform Windows Azure is waarschijnlijk veroorzaakt door de beruchte schrikkeljaarbug. Dat meldt Bill Laing, Corporate VP Server and Cloud van Microsoft.

Laing biedt zijn excuses aan voor de storing en schrijft: "De definitieve resultaten over de oorzaak komen nog, maar het ziet er naar uit dat de kwestie werd veroorzaakt door een tijdsberekening die incorrect was voor het schrikkeljaar."

Periodieke plaag

De problemen met Azure begonnen in de nacht van dinsdag op woensdag. Microsoft meldde op zijn servicepagina dat er problemen zijn met de dienstverlening waardoor klanten niet bij hun beheeromgevingen konden. De storing trof klanten wereldwijd.

De schrikkeljaarbug plaagt digitale systemen al sinds de komst van de computer en blijkt tot nog toe onuitroeibaar. Zo kon Excel twintig jaar niet omgaan met 29 februari, de schrikkeldag die eens in de vier jaar voorkomt om de kalender te synchroniseren met het astronomische jaar.

Windows Azure mag dan het grootste slachtoffer van schrikkeljaar 2012 zijn, het is niet het enige. Google's chatprogramma GTalk geeft opgeslagen chatgesprekken van gisteren, 29 februari, weer onder de gekste data, zoals 1/1/70 of andere, schijnbaar willekeurige data.

Bron: Webwereld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten