donderdag 12 juli 2012

CBP waarschuwt voor paspoort kopietjes



Bedrijven en organisaties kopiëren steeds vaker het identiteitsbewijs van bijvoorbeeld klanten en relaties, wat identiteitsfraude kan veroorzaken, aldus het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP noemt het verschijnsel 'kopietje paspoort'. Volgens de privacywaakhond kunnen mensen hiervan jarenlang financiële en maatschappelijke schade ondervinden.

"Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden. Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort of ander identiteitsdocument te tonen."

Richtsnoer
Om de regels te verduidelijken zijn er nu richtsnoeren opgesteld voor het overnemen van persoonsgegevens en het kopiëren en scannen van identiteitsdocumenten. De richtsnoeren bevatten ter illustratie veelvoorkomende situaties waarbij om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, zoals onder meer bij hotels en sportscholen. De richtsnoeren treden vandaag in werking.

De politie Twitterde eerder al deze week om kopietjes van identiteitsbewijzen te markeren.

Bron: Security.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten