vrijdag 20 januari 2012

Geweld toegestaan na cyberaanval

AMSTERDAM – Nederland mag zich met geweld verdedigen wanneer een cyberaanval dodelijke slachtoffers, vernietiging van infrastructuur of ontwrichting van de samenleving tot gevolg heeft.

Dat staat in een advies dat de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) samen met de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) dinsdag heeft aangeboden aan de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.

De adviesraden schrijven: “Een staat mag zich met geweld verdedigen wanneer een digitale aanval een aanmerkelijk aantal dodelijke slachtoffers of een grootschalige vernietiging van of schade aan vitale civiele of militaire infrastructuur tot gevolg heeft.”

Bovendien achten de partijen zelfverdediging ook toegestaan als een cyberaanvaal geen fysieke schade tot gevolg heeft, maar er wel sprake is van (een aanhoudende poging tot) ontwrichting van de staat of de samenleving.

Nuance

Als nuance daarbij staat in het advies: “Het moet dan niet slechts gaan om een belemmering bij het normaal uitvoeren van taken. Het advies constateert met nadruk dat een aanval met deze gevolgen zich tot op heden nog niet heeft voorgedaan en dat te snel wordt gesproken over een cyberoorlog.”

Beveiligingsbedrijf McAfee uitte eind 2011 nog de vrees dat het in 2012 tot een echte cyberoorlog zal komen. Het bedrijf stelde toen: "We hebben nog niet vaak gezien dat ‘cyber’ een deel van een gewapend conflict werd. Toch is dat juist waar we in 2012 voor moeten vrezen."

Bron: Nu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten