dinsdag 22 mei 2012

Veel risico aan Landelijke database burgergegevens

De invoering van de landelijke database van burgergegevens, dat het huidige Gemeentelijke GBA moet vervangen, brengt grote risico's met zich mee. De kans op fouten is groot en het traject is kostbaar.
De landelijke database van burgergegevens BRP moet op termijn de huidige databases vervangen. Die GBA's staan nu bij gemeenten en worden daar ook beheerd. De bedoeling is dat alle 400 gemeenten binnen drie jaar overgaan naar het gebruik van een landelijke database waarin alle gegevens staan van ingezetenen van Nederland plus alle Nederlanders die in het buitenland wonen.
Maar de migratie naar die landelijke database is omgeven door veel onzekerheden, zo staat in een zo geheten Gateway Review, dat de minister van Binnenlandse Zaken Spies naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het risico ligt vooral bij de gemeenten. Daar bestaat veel onzekerheid over de zo geheten Burgerzakenmodules, de module waarmee gemeentelijke ambtenaren toegang hebben tot die landelijke database.

Er is nog maar weinig bekend

Die onzekerheid wordt gevoed doordat de definitieve vaststelling van de gegevensset nog moet gebeuren. Daarop kan die module pas worden ontwikkeld. Veel technische specificaties zouden nu al bekend moeten zijn, maar dat is niet het geval. Gemeenten, leveranciers en afnemers blijven daardoor in onzekerheid.
In de komende drie jaar zouden alle gemeenten gefaseerd moeten overgaan. Gedurende die tijd zullen twee systemen naast elkaar in de lucht moeten worden gehouden. Dat is het oude GBA en dus het nieuwe BRP. "Het dubbel draaien van twee systemen tijdens de implementatieperiode brengt een hoog risico met zich mee", staat in het rapport, "dat niet onderschat mag worden."

Gemeenten hebben te veel vrijheid

Die drie jaar implementatieperiode geeft daarnaast de gemeenten ook nog eens te veel keuzevrijheid in het bepalen van de migratiedatum. Gemeenten zouden mogelijk massaal het laatste jaar afwachten "met als gevolg een mogelijk verdere uitloop." Dit terwijl nog steeds twee systemen naast elkaar moeten draaien "en steeds onderling consistent moeten worden gehouden", klinkt het rapport waarschuwend. "Dit is kostbaar en vergroot de kans op fouten."
De opstellers van het rapport doen de minister de aanbeveling de migratiedatum niet vrijblijvend te houden en een onderzoek te starten naar het verkorten van de overgangsperiode voor aansluiting op de productieomgeving. Verder waarschuwen de opstellers voor een zwaardere belasting van de ict-voorzieningen, omdat de datacommunicatie tussen database, gemeenten en andere afnemers van de gegevens zwaarder word. Er moet een risicoanalyse komen of het te gebruiken datacommunicatienetwerk "in voldoende mate in staat zal zijn om de aanzienlijke toename van berichten te kunnen verwerken."

Bron: Webwereld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten