woensdag 15 juni 2011

Lidstaten EU akkoord met verbod op maken 'hacktools'

De vertegenwoordigende ministers van de Europese lidstaten staan achter een voorstel om het schrijven van software die gebruikt kan worden om botnets te maken en wachtwoorden te stelen strafbaar te maken op Europees niveau.
In september 2010 deed de Europese Commissie een aantal voorstellen om de Europese regelgeving voor aanvallen op it-systemen aan te scherpen. Veel elementen die in 2005 op de Council of Europe Convention on Cybercrime werden vastgesteld, zoals het strafbaar stellen van ongeoorloofde toegang tot en blokkade van systemen en datastromen, zijn ook in de nieuwe voorstellen opgenomen. Ook de strafbaarheid van het helpen en het plegen van pogingen hiertoe blijft onderdeel. 
Er komen echter ook nieuwe elementen. Zo moet het maken van tools waarmee bovenstaande delicten gepleegd worden, strafbaar gemaakt worden. De Raad noemt als voorbeeld het schrijven van software voor het maken van botnets en het stelen van wachtwoorden. Het illegaal onderscheppen van data wordt een misdrijf. Daarnaast worden lidstaten verplicht statistische gegevens over cybercrime te verzamelen en binnen acht uur feedback te geven bij wederzijdse urgente verzoeken om informatie over aanvallen.
De minimumgevangenisstraf wordt op twee jaar gesteld, maar bij een aanval op verschillende systemen, zoals het instellen van een botnet, wordt die termijn met een jaar verhoogd. Als de pleger de aanval doet als lid van een georganiseerde groepering of als de aanval tot grote schade leidt, moet ten minste vijf jaar opgelegd worden.
De Raad van de Europese Unie, bestaande uit afgevaardigde ministers van lidstaten, heeft zich achter de voorstellen geschaard. Voor Nederland hebben minister Leers en staatssecretaris Teeven hun handtekening gezet. Het Europees Parlement moet zich nog wel over de voorstellen uitspreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten